Buitensport: gemakkelijke manier om je gezondheid te verbeteren
Categories
Uncategorized

Buitensport: gemakkelijke manier om je gezondheid te verbeteren

Wat is het risico om buiten COVID te krijgen?

De zomer van 2022 in Nederland staat synoniem aan buitenfeesten, muziekfestivals en buitensport acties. Allemaal activiteiten waarbij mensen zich theoretisch gezien wat minder zorgen over het oplopen van COVID-19 kunnen maken. Of zullen de snel groeiende nieuwe omikron varianten ook dit jaar weer roet in het eten gooien van alle outdoor evenementen?

De zeer besmettelijke en immuun-ontwijkende BA.4 en BA.5 sublijnen van omikron zijn nu de dominante soorten en de ‘corona zomergolf’ in Nederland, althans volgens de gepubliceerde gegevens door de RIVM. De gezondheidsexperts zijn het er echter over eens dat de buitenactiviteiten nog steeds veel veiliger zijn dan de activiteiten die indoor plaatsvinden.

Dit omdat virale aerosolen hier geen kans krijgen om zich in de lucht op te hopen. Maar bij de meest overdraagbare varianten tot nu toe is de kans groot dat je in bepaalde situaties toch nog minder bescherming hebt.

Met andere woorden, wandelen of joggen op een afgelegen wandelpad of een winderig strand is een stuk veiliger dan schouder aan schouder met feestvierders onder een tent op een buitenfeest staan. Of zingen en dansen met fans die dicht bij elkaar in een openluchtconcert samengepropt zijn.

Maar gezien het hoge besmettingspercentage in Nederland, circuleert er meer virus in de lucht, dus is het echt wel beter om in elke omgeving behoorlijk voorzichtig te zijn. Dat betekent op sommige plekken zoveel mogelijk een masker dragen, social distancing toepassen en je goed bewust zijn van je omgeving.

Want zelfs voor degenen die recentelijk zijn besmet, bieden de nieuwe varianten niet echt veel bescherming tegen het opnieuw oplopen van het virus.

Manieren om je gezondheid te verbeteren

Voor outdoor liefhebbers betekent het warmere weer van de zomer niet alleen aangenaam ontspannen in de natuur, maar ook flink zweten in de buitenlucht. Je vindt hieronder enkele van de gemakkelijkste manieren om aan buitensport te doen, tezamen met de indrukwekkende gezondheidsvoordelen die het oplevert.

Wandelen

Heb je even geen zin in een intensieve workout? Weet dan dat wandelen één van de meest elementaire vormen van buitensport is, waarvan de gezondheidsvoordelen ongeëvenaard zijn. Lopen is immers goed voor je gewrichten en slechts een uur per week wandelen helpt gewrichtspijn te verlichten.

Regelmatig wandelen wordt trouwens ook geassocieerd met een verminderd risico op het ontwikkelen van hartziektes. En het allerbeste: je kunt het vrijwel overal doen!

Hiking

Hoewel hiking vergelijkbaar is met wandelen, is het een geheel eigen buitensport ervaring. Het verkennen van nieuwe paden van verschillende lengtes en moeilijkheidsgraden zorgt ervoor dat het zowel een mentale als fysieke uitdaging is.

Volgens een Amerikaanse studie verbruik je ook 28% meer energie wanneer je op ruwer terrein loopt dan wanneer jij op een vlakke ondergrond loopt. Iets wat tot een extra calorieverbranding leidt.

Joggen

Ben je er klaar voor om het tempo op te voeren en tegelijkertijd een frisse neus te halen? Probeer dan een fitnessoefening op de loopband voor het joggen in de buitenlucht in te ruilen. Joggen biedt over het algemeen een flinke reeks van gezondheidsvoordelen, waaronder een lager risico op hartaandoeningen. Dit gebeurt door het ‘goede’ HDL cholesterol te verhogen en de bloeddruk te verlagen.

Buiten hardlopen wordt ook met een toename van positieve energie geassocieerd. Plus een vermindering van spanning en depressie. Veel joggers melden ook dat ze dit hardlopen leuk vinden en dat ze het vaker zullen doen. Belangrijke tip: begin absoluut in een comfortabel tempo waarvan je zeker weet dat je het tijdens de duur van je run kunt volhouden.

Intervaltraining

De intervaltraining met een hoge intensiteit, ook wel bekend als HIIT, is een populaire trainingsmethode die gekenmerkt wordt door korte uitbarstingen van intense beweging, gevolgd door korte perioden van herstel. Zoals de naam al doet vermoeden, is HIIT intens, maar deze trainingen (die meestal tussen de 10 en 30 minuten duren) worden als één van de meest efficiënte manieren om te sporten beschouwd.

HIIT, dat buiten zonder apparatuur gedaan kan worden, kan jou helpen dezelfde resultaten van een matige tot krachtige training in de helft van de tijd te bereiken. Daardoor is het een ideale training voor iedereen die weinig tijd heeft.

Fietsen

Als je de hele winter op je hometrainer hebt getrapt, dan heb je al meer kracht. Maar fietsen is niet alleen een stress verlichtende indoor activiteit, maar is ook buiten een geweldige cardiorespiratoire oefening.

Het fietsen richt zich bovendien op een zeer specifieke reeks spieren: de bilspieren, quads en hamstrings. En als je jezelf echt pusht, dan worden die spieren op een dusdanige manier uitgedaagd die maar weinig andere trainingen kunnen bereiken.

Touwtje springen

Als een favoriete kinderactiviteit, kan touwtjespringen niet alleen zeer leuk zijn, maar ook een prima training bieden. Springtouwen zijn zeer betaalbaar en je kunt dit vrijwel overal beoefenen. Deze beweging zelf is goed voor het hele lichaam, omdat het je cardiorespiratoire uithoudingsvermogen verbetert. Touwtjespringen kan ook de coördinatie verbeteren en slechts 15 minuten touwtjespringen verbrandt enkele honderden calorieën!

Wil jij ook met een springtouw routine aanvangen? Probeer dan 60 seconden op twee voeten te springen, 30 seconden op je rechtervoet en 30 seconden op je linkervoet. En dan vervolgens 30 seconden heen en weer springen.

Ongeacht jouw gezondheid en fysieke mogelijkheden, kun je veel voordeel opdoen door actief te blijven. En wat is hier nou een fijnere manier voor dan samen met jvygadgets deze zomer gezonde buitensport activiteiten te ondernemen.

Bronnen: o.a. sfchronicl & forbes

Leave a Reply

Your email address will not be published.